Římský kmín

 
Asi nikoho nepřekvapí, když napíšu, že ho prostě žeru...
U mě je to to nejpoužívanější koření, které musím mít při ruce v každém jídle. Vlastně...ať se podíváte doleva nebo do prava, každý Ind začíná vařit přidáním jedné lžičky JEERY (Jeera - ř. kmín) do ghí nebo oleje. 
Ř. kmín se pěstuje už do Starověku a pochází původně ze Středomoří a Přední Asie. Zmínili se nám o něm i v Bibli a semena byla nalezena i ve starogyptských hrobkách. Je velice oblíbený v řecké, turecké, arabské a hlavně ehm, "indické" kuchyni :-D
 
 Tahle  rostlinka dorůstá velikosti asi 60 cm s růžovými a bílými kvítky. V Indii se pěstuje bílý (safed) a černý (kala). Černý římský kmín má jemnější chuť..zároveň je ale dražší a mimo Indii se prakticky nepoužívá. Prodává se celý, nebo mletý, asi jako "skoro" každé koření.
 
Pro mě je římský kmín jedničkou číslo jedna. Hodí se prostě všude a já ho dávám skoro všude. Můžete si s ním posypat klidně chlebíček, a bude to dobré. Ř. kmín je koření, které zlepší kvalitu každého jídla. Dává se do papadamů /křehký indický chléb/, do jogurtové raity (nebo rajdy??), je základním kořením každého curry...
 
Použití: Římský kmín je součástí směsi garam masala a nezbytnou součástí severoafrického pokrmu kuskus. Koření se jím také maso a sýry( holandský edam, německy munster)...s přehlasovaným u :-D Používá se dokonce i do piva a likérů. Je to úžasné koření :-)
 
Léčitelství: Ř. kmín napomáhá jako lék při zažívacích potížích a choulostivém žaludku, působí i na povzbuzení chuti k jídlu...Já to prostě opakuju zas a znova...Koření má léčivé účinky...Tak ho kurňa začněme používat :-D