Chilli

 
Chilli sem, chilli tam, co já s ním teď udělám?
 
Tohle si asi zpívala moje kamarádka, kterou už pár let, ale spíš posledních pár měsíců hodně zásobuju chilli v různých jídlech.. Jak to dopadlo? Včera si uvařila krupicovou kaši a mrskla tam chilli :-D :-D
 
Vidíte, že když se chce, chilli se hodí prostě úplně všude...A jde o tu chuť, palčivost i vůni, kdekoliv Vám bude chutnat, tam si ho dejte. Je totiž strašně zdravé, ale o tom za chvíli....Takže CHILLI!
 
Chilli je příbuzná (řekněme sestřenice) obyčejné zeleninové papriky, a proto často bývá zaměňována za pálivou papriku. Néné, milí....Já Vám to vysvětlím: Zeleninová paprika má sestru a to je pálivá zeleninová paprika, čili - feferonka (pokud jde o papriku malé velikosti)..no a Chilli paprička, to je ta sestřenice na vedlejším keříku, co se umí vybarvit do krásných barev..od žluté, po oranžovou, zelenou, červenou, až do černa. Samozřejmě platí zásada, čím menší, tím pálivější. Na obrázku jsem vyfotila své milované Kašmírské chilli, jsou to celkem velké papričky, trochu větší, než beraní rohy a dávám je do každého indického jídla.
 
Chilli se k nám dostalo z Jižní Ameriky, když je začli na svých lodích přivážet španělští dobyvatelé. Dnes se pěstuje téměř po celém světě. Není to úplně nejmladší koření, používá se minimálně 9000 let. Tenhle keříček může dorůstat i více než metrové výšky, plody se sklidí a rozemelou a ejhle....narodil se cayenský pepř :-) Nejdůležitější použití najdeme např. v pálivé omáčce Tabasco, nebo v mexickém jídle Chillli con carne.
Chilli je vlastně také JÍDLO! Je to každé jídlo, do kterého se přidávají čerstvé chilli papričky, ale mluvíme hlavně o jídlech pocházejících ze střední či jižní Ameriky. Zajímavé bude taky vysvětlení kari a curry, ale to Vám povyprávím jinde, to je taky vtipný :-D
 
Použití: Bez čerstvých chilli papriček se neobejde např: mexická kuchyně - guacamole, mole poblano, yucatanská polévka, chilli con carne, mole, indická jídla všeho druhu, korejský salát  Kimči, marocká Harrisa, Ajvar...atd...
Chilli papričky obsahují capsaicin, což je látka způsobující pálivost. Na to jsme vynalezli dokonce i stupnici,tzv. SCOVILLEHO STUPNICI,  kde svoje síly poměřují chilli papričky s krásnými jmény: poblano, serano, habanero, bhut jolokia, trinidad scorpion moruga a další. Když chcete zmírnit pálivost, poslouží Vám k tomu dobře mléko nebo jogurt....a dokonce i silný alkohol, protože se v něm capsaicin rozpouští. Já nic rozpouštět nepotřebuju, já si udělám třeba Dhál: hrnek vařeného žlutého hrachu třeba s červenou čočkou rozvařím skoro na kaši a na pánvi si udělám THARKU: osmahnu na 1 lžíci ghí lžičku římského kmínu, lžičku tmavých hořčičných semínek, 10 kari listů a dvě celé kašmírské chilli papričky. Přidám trochu kurkumy, osolím a horké to leju do té směsi hrachu a čočky. Stačí uvařit rýži basmati a už nic jiného ke štěstí nepotřebuju...No...skoro nic :-D
 
Léčitelství: Chilli má povzbuzující a stimulující účinky, podporuje zažívání, pomáhá při zahřátí organismu (někdy velice rychle) a jeho prokrvení (to mi připomíná, že je to i afrodiziakum) a hlavně působí antibakteriálně!
 
A takhle na ukázku....jedna fotka z trhu z města Bundi : hromady a hromady chilli.....