Šafrán

Jak jinak začít než klenotem mezi vším kořením....Dámy a pánové...představuju Vám šafrán s velkým Š! Díváte se totiž na nejkvalitnější a nejcennější koření na světě. Kdysi byl šafrán ceněný víc než zlato. I svou barvou připomíná drahý kov, protože má oranžově zlatavý tón. Zdrojem šafránu je krásná malinká fialová květina jménem Krokus, která má tři útlé blizny. Ty se sbírají ručně a na 1 kg šafránu je jich potřeba pouhých 100.000 kusů :-D
Nespleťte si ho s měsíčkem lékařským, nebo saflorem (světlice barvířská), kterým se občas falšuje.
 
Použití: je nemálo...samozřejmě...v kuchyni stačí jen malá špetka, aby změnila celé Vaše jídlo...Stačí přidat malou špetku šafránu do horké vody, nebo nasypat do mléka a dále použít. 
Výborná je např. Šafránová rýže (na oleji osmahněte celý kousek skořice, 3-4 tobolky kardamomu a  2 bobkové listy. Přidejte basmati rýží a zalijte dvojnásobným množstvím vody se šafránem)..Lahoda...:-) samozřejmě je nedílnou součástí Milánského rizota s parmezánem, nebo španělské klasiky Paelly, která by se bez šafránu snad ani vařit nemohla.  
 
Šafrán používám svátečně, přeci jen je to nejdražší koření na světě...Za tento 1g!!! šafránu jsem v Indickém obchodě dala kolem 270Kč. Věřte mi ale, stojí to za to, čas od času si udělat něco pro zahřátí se šafránem, on má totiž i léčivé účinky..
 
Léčitelství: Šafránový čaj se používá pro zahřátí a zklidnění organismu a pomáhá i při menstruačních bolestech...Ale dámy s bříškem by si ho raději dávat neměly..