Kardamom

 
S Kardamomem jsem ztracená....Miluju ho!!
 
Kardamom má řadu druhů ( malabarský, cejlonský, alepský, mysorský, bombajský), ale tento, co vidíte na obrázku, pěstovaný v jižní Indii, se považuje za nejkvalitnější. Patří mezi nejstarší a nejdražší koření na světě, vařilo se s ním už v 11.stol. Je to druhé nejdražší koření na světě, první místo si vydobyl šafrán a třetí světoznámá vanilka.
Nejlepší kardamom tedy najdeme v deštných pralesech Malabarského pobřeží. Roste jako keř s výškou kolem dvou metrů a má bílé květy....Kdybyste tak mohli cítit tu vůni...jemně citrusovou, s nádechem orientu...
 
Použití: Bez Kardamomu se neobejde půlka světa! Přidává se do koláčů, chleba, sladkostí, do kávy i do rýže a kari. Jasně, že nebudete jíst ty tobolky! Před použitím jemně rozbijete slupku, která ukrývá taková malá hnědá semínka a šoupnete to třeba do rýže, do kávy, nebo na olej jako základ "masaly"  - směs koření na pánvi, až si budete vařit nějaké indické jídlo....Ale to Vás naučím potom :-D Hlavně nikde neříkejte Kardamon! Protože pak můžete z gruntu začít říkat banilka...:-D
Já si ho třeba dávám do čaje: Masala čaj ( 250 ml mléka a 250 ml vody do menšího hrnce dáte na sporák, přidáte vrchovatou lžičku černého čaje (doporučím Vám Assámský čaj celý) a 4 rozdrcené kardamomy. No a když se to začne vařit, tak si v hmoždíři (nebo v utěrce a paličkou) utlučete 4 hřebíčky, pár kuliček pepře (ano, pepře!) a přidáte půl lžičky čerstvého zázvoru. Osladit podle chuti a pít!! Nejen, že nebudete potřebovat kávičku, ale ještě Vám to vyléčí začátek nějakého nachazení. Nemluvím o tom, že to výborně chutná :-)
 
Léčitelství: Kardamom zklidňuje žaludek a potlačuje alergii na mléko. Zahřívá organismus, pomáhá při dechových potížích a posiluje funkci ledvin. Pche, a pak že koření není zdravé!